Jana Wituschek – witulka.com

Portrét

Máme léto, v těchto dnech dokonce to krásné horké léto, jak má být a já trávím dovolenou v Čechách. Odpustila jsem si každoroční ráchání se ve vlnách moře, ale kupodivu v tom vidím hodně pozitiv.

První (a podle mě to nejdůležitější pozitivum) je, že místo italské ekonomiky podpořím tu naši českou.

Druhým je fakt, že Čechy jsou krásné, ba co víc, je to rajská zahrada. Jeden z prvních výletů byla cesta do Klatov. Pěkně po okreskách a silničkách vinoucích se romantickými zákoutími lesů a luk, zlatavých polí, kde klas líbá klas a na mezi je možno vidět chrpy. Projíždíte vesničkami, kde čas jde svým tempem a po návsi pobíhají děti.

To jediné, co postrádám, to je více českých obchůdků a živnostníků. Doba přeje super-hyper-megamarketům, doba přeje velkým zahraničním firmám a ano, pro zákazníka je to zdánlivě možná i pohodlné. Ale mně chybí ty české obchůdky na vsi, kde šlo koupit od zubního kartáčku po pytle s cementem vše. Pokud přijdete do supermarketu, najdete tam polskou, španělskou či holandskou zeleninu, najdete i jablka dovážená tisíce kilometrů. A já se ptám, copak u nás neroste cibule? Nemáme vlastní sady plné šťavnatých jablek? Nechutnají snad české brambory lépe než odpad, který často předraženě kupujeme? Není snad český bramborák nejlepší s naším čerstvým česnekem?

Vrátím se ale na začátek. Do Klatov jsem jela za Pavlíkem Havlíčkem, podle mě tím nejlepším řezníkem. Nakoupila jsem maso a hlavně domácí poctivé špekáčky, takové ty špekáčky, co známe z dětství. Jsou z masa, z českého masa. Těším se, jak si večer rozděláme táborák a ponoříme se do romantiky našeho mládí. Těším se na poctivou chuť a ještě více by mě těšilo, kdyby bylo i více našich pekařů a více našich živnostníků. Ta naše česká zem je překrásná. Podporujme naše lidi, naše obchodníky, naše firmy, snažme si zachovat vlastní identitu a soběstačnost hlavně v otázce potravin a nenechme ze sebe udělat jen další „otroky“ závislé na dovozu.

A když už jsme u těch potravin, ráda se podělím o jeden svůj oblíbený recept. Doporučuji použít dobré víno, protože při vaření nepodléváme jen pokrm. 😊

 

 

 

 

 

Hovězí rolády

  • 6 hovězích řízků

  • 100 g ovčího sýra Feta

  • 100 g čerstvého nebo mraženého listového špenátu

  • 1 červená paprika

  • 1 malá cibulka

  • 0,5 l hovězího vývaru

  • 250 ml červeného vína

  • 1 kelímek Crème fraîche

  • 1 lžíce hnědého cukru

  • 1 lžička hořčičných semínek

  • Olivový olej

  • Plnotučná hořčice

  • Sůl

  • Bílý pepř

  • Trochu jíšky na zahuštění

Šťouchané brambory

  • 1 kg brambor

  • 1 cibule

  • 200 – 300 g tyrolského špeku

  • Ca 100 ml smetany (může být i mléko)

  • 30 g másla

  • Sůl

  • Mušátový oříšek

Hovězí řízky lehce naklepeme, pokapeme olivovým olejem a necháme 1 – 2 hodiny odpočinout. Poté osolíme, opepříme, potřeme dle chuti hořčicí a posypeme pár zrnky hořčičných semínek. Na každý řízek dáme pár lístků špenátu a pár tenkých plátku cibule a červené papriky, vše posypeme rozdrobenou Fetou. Rolády dobře zavineme a buď uzavřeme pomocí párátek nebo použijeme kuchyňský motouz.

Rozehřejeme trochu olivového oleje, můžeme případně zjemnit kouskem másla a rolády zprudka opečeme ze všech stran. Podlijeme vývarem, vínem a pod poklicí dusíme velmi zvolna než maso změkne.

Na závěr přidáme Crème fraîche, cukr a dle potřeby zahustíme jíškou.

Během vaření rolád si můžeme v klidu připravit přílohu. Oloupané a nakrájené brambory dáme vařit ve osolené vodě a mezitím si nakrájíme cibuli a špek. Na suché pánvi opražíme špek a ke konci přidáme cibulku. Jak zesklovatí, odstavíme a dáme ohřát smetanu, ve které necháme rozpustit máslo.

Vařené brambory slijeme, zalijeme smetanou s máslem, přidáme špetku muškátového oříšku a „našťoucháme“ šťouchadlem na brambory. Do šťouchaných brambor vmícháme špek s cibulkou a promícháme. Tato úprava brambor je skvělou přílohou k dušeným i pečeným masům.

Přeji dobrou chuť a krásné české léto