🥔 Jednoduchý bramborový salát

Tak, jak ho máme rádi – domácí, s láskou a bez zbytečné vědy

Bramborový salát. Nezdá se to, ale tahle skromná příloha je malý kulinářský zázrak. Každý má ten svůj – někdo bez cibule, jiný zásadně s jablky, někdo krémovější, jiný kyselejší. Tento recept je jednoduchý, léty ověřený, snadný na přípravu a přitom chutný, jak má být.

Nechce to velkou vědu, chce to jen správně a dobře uvařené brambory a trošku trpělivosti.

A hlavně – dělat salát s radostí, protože ta je vždycky cítit.


Ingredience (na cca 6 porcí):

  • 1 kg brambor (varný typ A nebo B)

  • 200 g sterilované zeleninové směsi (mrkev, hrášek, celer…)

  • 100 g cibule (červená nebo klasická žlutá)

  • 150 g sterilovaných okurek

  • 250 g majonézy

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • 1 lžíce jablečného octa

  • 1 lžička soli

  • ½ lžičky cukru

  • špetka pepře

  • volitelně: 1 vejce natvrdo, 1 malé jablko


Postup:

  1. Brambory uvaříme den předem ve slupce doměkka, necháme vychladnout a oloupeme.

  2. Nakrájíme je na malé kostičky – ne příliš malé, ať si udrží tvar. Nejlépe a rychle “kolečkem”

  3. Ostatní suroviny – zeleninu, cibuli, okurky – také nakrájíme nadrobno.

  4. Vše spojíme majonézou, hořčicí, octem a dochutíme solí, cukrem a pepřem.

  5. Dobře promícháme, ochutnáme… a podle chuti doladíme.

  6. Necháme odležet alespoň přes noc v lednici.


Tip:

Chcete-li salát trochu zjemnit, přidejte jedno najemno nastrouhané jablko. Pokud ho budete podávat dětem, můžete ubrat ocet a pepř – nebo místo octa použít lák z okurek.


Bramborový salát není věda. Je to vzpomínka, rodinné stříbro, nedělní klasika i štědrovečerní stálice. A když se povede? To se pak salát přidává víckrát, než kapr stihne zmizet z talíře.

Dobrou chuť – a ať se vám ten váš jednoduchý salát podaří přesně tak, jak to máte rádi! 🥄

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.