Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Tak, jak ho máme rádi – domácí, s láskou a bez zbytečné vědy
Bramborový salát. Nezdá se to, ale tahle skromná příloha je malý kulinářský zázrak. Každý má ten svůj – někdo bez cibule, jiný zásadně s jablky, někdo krémovější, jiný kyselejší. Tento recept je jednoduchý, léty ověřený, snadný na přípravu a přitom chutný, jak má být.
Nechce to velkou vědu, chce to jen správně a dobře uvařené brambory a trošku trpělivosti.
A hlavně – dělat salát s radostí, protože ta je vždycky cítit.
1 kg brambor (varný typ A nebo B)
200 g sterilované zeleninové směsi (mrkev, hrášek, celer…)
100 g cibule (červená nebo klasická žlutá)
150 g sterilovaných okurek
250 g majonézy
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce jablečného octa
1 lžička soli
½ lžičky cukru
špetka pepře
volitelně: 1 vejce natvrdo, 1 malé jablko
Brambory uvaříme den předem ve slupce doměkka, necháme vychladnout a oloupeme.
Nakrájíme je na malé kostičky – ne příliš malé, ať si udrží tvar. Nejlépe a rychle “kolečkem”
Ostatní suroviny – zeleninu, cibuli, okurky – také nakrájíme nadrobno.
Vše spojíme majonézou, hořčicí, octem a dochutíme solí, cukrem a pepřem.
Dobře promícháme, ochutnáme… a podle chuti doladíme.
Necháme odležet alespoň přes noc v lednici.
Chcete-li salát trochu zjemnit, přidejte jedno najemno nastrouhané jablko. Pokud ho budete podávat dětem, můžete ubrat ocet a pepř – nebo místo octa použít lák z okurek.
Bramborový salát není věda. Je to vzpomínka, rodinné stříbro, nedělní klasika i štědrovečerní stálice. A když se povede? To se pak salát přidává víckrát, než kapr stihne zmizet z talíře.
Dobrou chuť – a ať se vám ten váš jednoduchý salát podaří přesně tak, jak to máte rádi! 🥄