🍔Čajový salám

Tradiční receptura na čajový salám podle původní normy – vhodný pro domácí i profesionální výrobu.


📝 Suroviny (na jednu dávku)

SurovinaMnožství
HPV41,5 kg
VL16,0 kg
VL II10,0 kg
VVbk35,0 kg
dusitanová solící směs2,4 kg
pepř černý0,3 kg
paprika sladká0,22 kg
česnek0,03 kg
cukr0,1 kg

🧴 Obaly

ObalMnožství
klihovková střeva Ø 45 mm100 m
hliníkové spony200 ks

👨‍🍳 Výrobní postup

  1. Příprava surovin:
    Suroviny nakrájené na kusy vážící 0,2–0,3 kg necháme zmrazit na teplotu -5 °C (48 hodin) nebo -10 °C (24 hodin).
  2. Mletí a míchání:
    Před výrobou suroviny rozmrazíme. Nahrubo rozřezaná masa smícháme se solící směsí, kořením a cukrem a utočíme je v řezačce přes desku s otvory o Ø 5–8 mm.
  3. Zrání:
    Přetočené dílo necháme proležet 2 dny v chladírně při teplotě 0–1 °C.
  4. Druhé mletí:
    Po proležení dílo rozmělníme v kutru na máslově jemnou, pojivou sekanou.
  5. Plnění a tvarování:
    Dílo pevně narazíme do obalů, vytváříme kroužky vážící cca 700 g. Naplněné výrobky necháme 4–6 hodin odpočinout.
  6. Uzení:
    Poté je 2–3 dny udíme studeným kouřem o teplotě do 18 °C.
    (Dle PN MP 307/86)

Poznámka: Tepelně neopracovaný výrobek určený k přímé spotřebě.


✨ Uzená masa i koření na salát v našem E-shopu

Leave a Reply