Cikánská paštika (10 kg) ČSN 51703

Spotřeba surovin:

Druh potravinHrubá (g)Čistá (g)
Vepřová játra1 5001 425
Muškátový květ mletý66
Pepř mletý66
Zázvor mletý1010
Sůl160160
Cibule10085
Mouka hrubá100100
Mléko sušené odstředěné (může být použito 1 500 mléka, ale bez další vody)150150
Voda pitná do sušeného mléka (vynecháme, pokud použijeme 1 500 mléka)1 3501 350
Vepřová plec bez kosti3 0003 000
Hovězí maso přední bez kosti3 3003 300
Slanina1 5001 500
Vejce400400
Olej na vymazání forem250250
Hliníková fólie7070
Hmotnost potravin 11 807
Výrobní ztráty celkem 1 807
Hmotnost hotového výrobku 10 000

Výrobní postup:

  • Očištěná a odblaněná játra jemně umeleme, přidáme koření, sůl, strouhanou cibuli a prosátou mouku a vše vyšleháme za postupného přilévaní sušeného mléka rozpuštěného ve vodě (evt. mléka  přímo). K vyšlehané směsi přidáme jemně umleté, předem osolené maso a vejce. Dobře vymícháme a nakonec do směsi zamícháme na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Vyšlehanou hmotou plníme olejem vymazaná paštikové formy. Dobře uzavřeme a necháme táhnout v 80 °C asi 2 hodiny. Po uvaření necháme paštiku vychladnout, vyklopíme a zabalíme do hliníkové fólie.
  • Jemná směs z vepřového masa, jater a ostatních složek, dobře tvarovaná, na řezu s mozaikou drobných kostek slaniny, bez větších vzduchových otvorů. Výrobek je celý pokrytý obalem. Konzistence soudržná, pevná, snadno roztíratelná. Vůně a chuť lahodná, typicky paštiková, jemně kořeněná, přiměřeně slaná.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.