🍞 51604 – Drožďová pomazánka (1 kg)

Ingredience

Druh potravinHrubá (g)Čistá (g)
sádlo škvařené100100
cibule10080
droždí (čerstvé)300300
strouhanka150150
mléko2020
sůl11
pepř mletý11
vejce480480
pažitka4030

Hmotnost potravin: 1 261 g
Výrobní ztráty celkem: 261 g
Hmotnost hotového výrobku: 1 000 g


Výrobní postup

● Drobně nakrájenou cibuli necháme zpěnit na rozehřátém sádle, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání smažíme až se odpaří veškerá uvolněná voda. Když je droždí lehce do růžova osmažené, přimícháme jemně prosátou strouhanku, spolu osmažíme, zalijeme mlékem a vydusíme hmotu až je mírně částečně sypká. Potom přidáme rozšlehaná vejce, jemně nakrájenou pažitku, mletý pepř a sůl. Vše mícháme, až se vejce srazí a vytvoří se hmota pastovité konzistence.

● Pomazánka ze smaženého droždí a čerstvých vajec. Tepelné opracování musí být dostatečné. Pomazánka však nesmí být tuhá ani připálená. Strouhanka musí být jemně prosátá. Vůně a chuť je charakteristická pro smažené droždí a cibuli, přiměřeně slaná a kořeněná.
Vymíchanou směs plníme olejem vymazaná paštiková tvořítka. Dobře je uzavřeme a směs táhneme v 80 °C asi 1,5 hodiny. Paštiku po vychladnutí vyklopíme a zabalíme do hliníkové fólie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.