Gulášová polévka 10130 s tabulkou přepočtu

G

ulášová polévka v sobě spojuje sílu masa, chuť koření a kalorickou vydatnost, takže zasytí i v těch nejnáročnějších dnech – klidně zastoupí i celé hlavní jídlo.
Zejména v zimním období zahřeje, dodá energii a připomene, že i jednoduchá jídla dokáží být těmi nejvděčnějšími.
Vyzkoušejte „gulášovku“ takovou, jakou ji kdysi sestavili technologové.
Ingredience si snadno přepočítáte – deset porcí není zas tak moc a když množství vydělíte dvěma, pět porcí zvládne „slupnout“ hlava rodiny i sama.
Věřte nebo nevěřte, tahle gulášovka je pecka!

Bonus – pod tabulkou spotřeby surovin najdete pohodlnou kalkulačku k přepočtu surovin na různé počty porcí…

🍲 Gulášová polévka

Číslo receptury: 10130
Množství: 10 porcí

Suroviny

Druh potravinHrubá (g)Odpad (g)Čistá (g)
Hovězí výřez300300
Cibule15022,5127,5
Sádlo škvařené100100
Paprika mletá sladká3030
Vývar B (receptura č. 10101)26002600
Sůl2020
Mouka hladká150150
Kmín11
Pepř mletý11
Česnek151,513,5
Brambory875350525
Voda pitná na uvaření brambordle potřeby
Majoránka0,50,5
Polévkové koření2020

Přepočet surovin na počet porcí

PORCE5
Druh potravinmnožství
Hovězí výřez150
Cibule63.75
Sádlo škvařené50
Paprika mletá sladká15
Vývar B1300
Sůl10
Mouka hladká75
Kmín0.5
Pepř mletý0.5
Česnek6.75
Bambory262.5
Voda na brambory podle potřeby0
Majoránka0.25
Polévkové koření10

Hmotnost potravin: 4262,5 g
Ztráty celkem: 882,5 g
Hmotnost hotové polévky i s masem: 3380 g


Postup přípravy

  1. Opláchnutý hovězí výřez nakrájíme na drobné kousky.
  2. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme do růžova na ⅓ dávky sádla, přidáme maso a krátce je osmahneme. Potom maso zaprášíme paprikou, znovu mírně osmahneme, zalijeme trochou vývaru, osolíme a dusíme téměř doměkka.
  3. Ze zbývajících ⅔ dávky sádla a mouky připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme vlažným vývarem. Za stálého prošlehávání metlou uvedeme do varu a vaříme alespoň ½ hodiny. Během vaření přidáme kmín, pepř, česnek, sůl a odvar z brambor. Polévku procedíme hustým cedníkem.
  4. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme a částečně uvaříme. Odvar přidáme do polévky.
  5. Do procezené polévky vložíme podušené maso, předvařené brambory, drcenou majoránku a polévku krátce povaříme.
  6. Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením.

Podívejte se také do E-shopu a objevujte kvalitu

Leave a Reply

HOME