Paštika z husy / Paštika z kachny (10 kg)

Spotřeba surovin:

Druh potravinHrubá (g)Čistá (g)
Vepřová játra500475
Drůbeží játra – husí nebo kachní500475
Bílá veka480480
Mléko sušené odstředěné100100
Voda pitná do sušeného mléka900900
Mouka hladká400400
Muškátový květ mletý88
Pepř mletý88
Vejce320320
Cibule300240
Vepřová plec bez kosti3 0003 000
Vepřový bůček s kostí4 0003 200
Sůl160160
Husa nebo kachna (pečená)3 0001 350
Hliníková fólie7070
Hmotnost potravin11 186
Výrobní ztráty celkem1 186
Hmotnost hotového výrobku10 000

Výrobní postup

  • Očištěná a odblaněná játra jemně umeleme se žemlí, rozmočenou v mléce připraveném ze sušeného mléka a vody. Přidáme prosátou mouku, koření, vejce, jemně strouhanou cibuli a vše vyšleháme. K vyšlehané játrové směsi přidáme jemně umleté, předem prosolené a proleželé vepřové maso, vypečené husí sádlo a šťávu a znovu vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme na kostky nakrájené pečené husí (kachní) maso. Promíchanou směsí plníme paštikové formy vymazané částí vypečeného husího sádla, uzavřeme je a paštiku táhneme v 80 °C nejdéle 2 hodiny. Paštiku necháme ve formách vychladnout, vyklopíme ji a balíme do hliníkové fólie.
  • Jemná směs z drůbežího a vepřového masa, vepřových a drůbežích jater a ostatních složek. Na řezu jsou mezi jemnou paštikovou směsí rozloženy drobnější kousky pečené drůbeže. Konzistence paštiky je přiměřeně pevná, výrobek je soudržný, bez větších vzduchových dutin. Vůně a chuť je lahodná, masová, jemně kořeněná a přiměřeně slaná.

Leave a Reply

HOME