Kopr v naší kuchyni

Věděli jste o kopru?

Do brambor při vaření, do omáček, k nakládání okurek, čalamád i do polévek.
Přidáváme ho do salátů, do masových směsí.

Kamkoli, hlavně pro chuť, aniž bychom tušili, že v naší kuchyni je skutečnou superpotravinou s bohatou historií.

  • Brambory s koprem

⤵️ Pět zajímavých faktů o naší nejoblíbenější bylině:

1️⃣ Podle historických pramenů byl kopr ve středověké Evropě tak cenný, že v některých oblastech Německa a Švédska mohl být používán i k placení státních daní a církevních desátků.


2️⃣ Kopr byl přítomen v lékárničce prvních amerických kolonistů. Angličtí a holandští osadníci přivezli do Ameriky semena kopru jako lék na žaludeční potíže.


3️⃣ V 19. století, v tzv. viktoriánské éře, byla v Británii populární „řeč květin“.
Podle ní kopr symbolizoval ochranu před zlem. Přidával se do kytic, aby chránil před problémy.


4️⃣Kopr je přírodním šampionem v množství vitamínu C. 100 gramů čerstvého kopru obsahuje asi 85–100 mg vitamínu C.
To je dokonce více než v citronu.


5️⃣ Před érou antibiotik lékaři často ošetřovali nástroje a obvazy odvarem z koprových semen, aby zabránili infekci a hnisání ran.


  • Koprová omáčka s vařeným vajíčkem

Ať už používáte kopr čerstvý, konzervovaný v nálevu a nebo i zmrazený, jeho vůně i chuť jsou bezesporu lahodné, uklidňující a konečně kopr je i velmi zdraví prospěšný.
Od kulinářského požitku, přes posílení imunitního systému až po ochranu srdce – kopr je skvělým doplňkem v kuchyni. 


Uzená masa i koření v E-shopu

2 Comments

Leave a Reply

HOME