🥣 19003 – Koprová omáčka

Norma: Receptura č. 19003 (10 porcí)

Kategorie: Omáčky
Charakteristika: Smetanově nažloutlá hustá omáčka s jemně nakrájeným koprem, má jemnou, mírně nakyslou vůni a sladkokyselou chuť s příchutí kopru. Je zjemněná žloutky, smetanou a máslem.


Suroviny (na 10 porcí / 150 g porce)

Druh potravinHmotnost v g (hrubá)Hmotnost v g (čistá)
Tuk – skupina II (olej)8080
Tuk – skupina IV (máslo)5050
Mouka hladká100100
Vývar B (receptura č. 10101)500500
Mléko1 0001 000
Smetana 12 %200200
Ocet5050
Cukr5055
Kopr čerstvý10075
Kopr nakládaný bez nálevu125125
Žloutky 2ks4040
Sůl2020

Hmotnost potravin: 2 315 g / 2 165 g
Výrobní ztráty celkem: 665 g
Hmotnost hotového výrobku: 1 500 g
Energetická hodnota: 1 874 kJ


Výrobní postup:

Z tuku a prosáté mouky připravíme zlatavou jíšku, zalijeme ji prochladlým vývarem, dobře rozšleháme, přidáme mléko, osolíme a za občasného míchání provaříme.
Jemně nasekaný kopr svaříme s octem a vlijeme do omáčky. Přidáme smetanu.
V části mléka rozšleháme žloutky, vlijeme je do omáčky, přidáme máslo a společně povaříme. Dochutíme solí a cukrem.
Omáčku připravujeme na vařené hovězí maso nebo na zastřená vejce.


Vhodné přílohy:

  • Houskové knedlíky
  • Vařené brambory

✨ Uzená masa i koření v E-shopu

Leave a Reply