Kouzelné dezerty s jablky

Jablko je ovoce, které všichni známe od dětství. Je vždy po ruce, má dlouhou trvanlivost a je vynikající do pečiva. Po upečení jablka dodávají přirozenou sladkost a vůni s náznaky karamelu a lehkou kyselostí, které vytvářejí příjemnou rovnováhu chutí. Proto jsou jablečné dezerty vnímány jako něco domácího a útulného.


Charlotte – Šarlotka

Patří bezpochyby k nejoblíbenějším jablečným dezertům.
Tento jednoduchý koláč se peče v mnoha domácnostech a nevyžaduje žádné speciální kulinářské dovednosti.
Základní recept obsahuje pouze vejce, cukr, jablka a mouku, ale pro zpestření můžete přidat i skořici, vanilku, čokoládu, ořechy nebo jiné ovoce.
V restauracích se samozřejmě připravují i ​​o něco složitější verze šarlotky.

  • Šarlotka s mlékem a domácí zmrzlinou
    Fotografie: Soma

„Se šarlotkou se dá experimentovat, stejně jako s jakýmkoli jiným koláčem, ale musíte to dělat opatrně, protože je to jako boršč mezi polévkami,“ říká šéfkuchař restaurace Soma. „Každý má svou vlastní představu a přesvědčení o tom, jak by měla vypadat, a jsem si jistý, že každý měl, jako dítě, nějaký velmi reálný zážitek.“

Náš respondent vytvořil svou verzi šarlotky na základě dětských vzpomínek a asociací: léto, chalupa a babička. Dezert se podává stylově – teplý, s domácí zmrzlinou ze zakysané smetany a mlékem ve smaltovaném hrnku.
Kontrast teploty a textury umožňuje nostalgičtější zážitek, který je mnohým známý. Všem, kteří si rádi připravují domácí šarlotku, šéfkuchař doporučuje orestovat jablka na másle a poté je přelít těstem, přidat javorový sirup, špetku whisky a špetku kyseliny citronové. To zvýrazní chuť chuť i vůni dezertu.

  • Charlotte s vanilkovou zmrzlinou a jablečným karamelem
    Fotografie: „Gorynych“

Kromě šarlotky jsou tradičně oblíbené otevřené i uzavřené jablečné koláče, a také ovoce pečené v těstě – “jablka v županu”.

„Jablečné koláče mají v našem menu od samého začátku zvláštní místo a staly se poznávacím znamením projektu,“ říká Viktorie Polovnaja, cukrářka restaurace Jabloki Pečem (Yabloki Pechem), která nabízí moderní venkovskou kuchyni v Krasné Poljaně v Soči.
„Jejich jedinečnost spočívá v jednoduchosti a zároveň v mimořádné sofistikovanosti autentické chuti, která vás nejen zasytí, ale také evokuje vzpomínky a hřejivé, pozitivní emoce.“

  • Jablečný koláč s levandulovou zmrzlinou

Jednou z nejoblíbenějších položek projektu „Jablko v dece“ je celé pečené jablko zabalené v domácím listovém těstě s aloe vera “medem”, který umocňuje sladkost ovoce. Ovoce se peče bez slupky, takže veškerá jeho šťáva a aroma se vstřebá do obalu. Kuchyně používá na své koláče specifické odrůdy jablek, které nabízejí rovnováhu mezi sladkostí, kyselostí a pevností. Patří mezi ně sezónní jablka Fuji s příjemnou medovou chutí a jablka Red Delicious s jemnou kyselostí. Tyto odrůdy mají velmi šťavnatou a tuhou dužinu, která se během pečení nerozpadne na kaši, což dezertu dodává texturu a bohatost. Doporučujeme každému, kdo peče jablečné koláče doma, aby je krájel až po úplném vychladnutí. Dezert tak déle absorbuje aroma pečených jablek a bude se snáze krájet.

„Inspirováni tradicemi ruské kuchyně, proslulé svými bohatými a lahodnými koláči s rozmanitými náplněmi a úžasným pečivem, jako jsou koláče s jablečnou marmeládou, jsme se rozhodli vytvořit otevřený koláč ve stylu pizzy,“ sdělil Alexej Bekasov, šéfkuchař restaurací Gorynych (Moskva, Gelendžik a Kazaň). „Místo omáčky jsme přidali měkký, sladký sýr, vše posypali třtinovým cukrem a okraje pokryli mandlovými lupínky.“

  • Jablka v županu
    Foto: “Pečení jablek”

Pro pečení doporučujeme zvolit sezónní odrůdy jablek. Ti, kteří dávají přednost kyselejší náplni, by měli použít jablka Antonovky, zatímco ti, kteří dávají přednost sladším jablkům, by mohli zvolit Idared. Špetka soli je v jakémkoli pečeném pokrmu nezbytná, protože zvýrazní chuť.

Závin

Vídeňský štrúdl je v současnosti nejoblíbenějším pečivem na bázi jablek ve všech restauracích. Tento dezert se do světa dostal v 19. století z Rakouska, ačkoli byl také převzat z Východu a je upravenou verzí baklavy. Klasická verze štrúdlu se připravuje s jablečnou náplní, zabalenou do několika vrstev velmi tenkého těsta.

  • Jablečný závin
    Foto: Bistrot

„V Rusku byl štrúdl obzvláště populární v roce 2000, pak na chvíli zmizel, ale nyní se vrací, protože se snadno připravuje a je lahodný,“ sdílí Alessio Gini, šéfkuchař restaurace Bistrot (Moskva). „Obvykle se porcuje z velkého “rukávu”, který se před podáváním nakrájí na porce. Menší štrúdle pečeme celé, díky čemuž jsou ještě křupavější.“

  • Sezónní jablečný koláčn s ořechy
    Foto: Yabloki Pechem

Štrúdl oblíbený také v severní Itálii, kde se obvykle připravuje z jemných jablek Reinette. Doporučují přidat do náplně piniové oříšky a rozinky namočené v rumu (po upečení bobule ztratí alkoholovou chuť, ale zachovají si pikantní aroma). Těsto na dezert by se mělo vyválet co nejtenčí a náplň by měla být jen mírně vlhká, aby se kůrčička během pečení příliš nerozmočila. Důležité je také udělat na horní straně závitku zářezy, aby se těsto nenafouklo a nepropouštělo teplo .

Tarte Tatin

Dalším oblíbeným jablečným dezertem v restauracích, jehož historie sahá také do 19. století, je Tarte Tatin (neboli tatin). Je pojmenován po Francouzkách Stéphanie a Caroline Tatinových, které tento sladký pokrm vynalezly, jak už to tak často bývá, omylem. V chaosu jedna z žen zapomněla připravit formu na koláč, karamelizovaná jablka tedy potřela těstem a výslednou pochoutku jednoduše otočila .

  • Tarte Tatin
    Foto: “Dvorcovaya”

„Tarte Tatin jsou v Paříži velmi oblíbené a v každé cukrárně najdete různé verze,“ vysvětlil Domenico Filippone, šéfkuchař jachtařských restaurací.
„Svou verzi koláče dělám z tenkého listového těsta s mandlovým krémem a tenkými plátky jablek (tak si po upečení zachovají svou čerstvost a čistou chuť), s cukrem a moučkovým cukrem. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou – vytváří to dokonalou rovnováhu chutí.“

Aby byl Tarte Tatin lahodnější, musíte použít správná jablka, domnívá se. Na své pečivo si vybírá jablka odrůdy Granny Smith – snadno se s nimi pracuje a jejich kyselá chuť dobře vyvažuje cukr. Pro sladší verzi můžete použít jablka odrůdy Golden Apples. Med, skořice, ořechy a sušené ovoce se k jablkům vždycky dobře hodí. A samozřejmě, když se koláč podává teplý, je perfektním doplňkem vanilková zmrzlina a nebo omáčka.

„Můj tatin je o rovnováze sladkosti, kyselosti a vůně,“ říká šéfkuchař restaurace „Dvortsovaja“. „Základem je listové těsto, které po upečení vytvoří křupavou krustičku a kontrastuje s měkkou náplní z jablek, pomeranče a špetky citronu pro nádech svěžesti. Dezert zakončím kopečkem vanilkové zmrzliny.“

  • Tenký jablečný koláč
    Foto: Restaurace-jachta “Lastochka”

Na koláč cukrář volí jablka Antonovka. Tato jablka mají výraznou kyselost, nepřevařují se a zachovávají si svou texturu. Karamel připravuje z cukru a skořice, což dodává koláči útulnou domácí chuť. Je důležité to s cukrem nepřehánět – jablka jsou přirozeně sladká a měli bychom zachovat jejich přirozenou chuť. Koření (skořice, muškátový oříšek, vanilka) ovoce dokonale zdůrazňuje, ale nemělo by ho přebíjet, proto ho používejte střídmě. Kvalitní máslo nebo těsto dodává pečivu jemnější a výraznější vzhled.

Koláč Cvetajevské

  • Koláč Cvetajevské
    Foto: Dr. Živago

„Rádi oživujeme staré recepty a pokrmy, které evokují vzpomínky, chutě dětství a připomínají nám historii,“ přiznává Inga Devjatkinová, ředitelka kavárny Dr. Živago Grand Café. „Cvetajevský koláč je jedním z nich. Má základ z křehkého těsta a náplň z jablek (nejlepší jsou jablka Antonovka) a zakysané smetany.“


✨ A když přijde chuť na slané, jsme tu my

Leave a Reply

HOME