MATJESOVÝ SALÁT – RECEPTURA 1 KG


Lahodný rybí salát z marinovaných sleďů, zeleniny a hub. Lehká a svěží chuť podpořená jemnou majonézou a voňavým koprem. Ideální jako delikatesní předkrm či poctivá pochoutka s čerstvým chlebem.
Vyzkoušejte…


🧾 Suroviny (na 1 kg hotového výrobku)

Druh potravinHrubá (g)Čistá (g)
sledové filety v oleji (loupané)500500
okurky sterilované150135
žampiony sterilované7575
cibule12096
majonéza 100100
smetana zakysaná100100
kopr1075
aspik2020

📊 Přehled

  • Hmotnost potravin: 1033,5 g
  • Výrobní ztráty celkem: 33,5 g
  • Hmotnost salátu: 1000 g

👨‍🍳 Postup přípravy

  1. Příprava surovin: Sledové filety nakrájíme příčně na proužky o šířce cca 1 cm. Cibuli krájíme na tenká kolečka, okurky a žampiony na plátky.
  2. Základ: V míse spojíme majonézu s zakysanou smetanou, nasekaným koprem a přimícháme aspik (tekutý a vychlazený).
  3. Spojení: Do připravené zálivky přimícháme všechny suroviny. Salát důkladně promícháme a necháme několik hodin vychladit.

📝 Charakteristika

  • Pikantní salát s rybím základem, obohacený zeleninou a žampiony.
  • Vyvážená slaná chuť sledových filetů zjemněná smetanovou majonézou.
  • Typickou chuť dotváří čerstvý kopr.
  • Výborný k čerstvému pečivu i jako součást slavnostní tabule.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.