Mouka z pejřových kořínků

Něco málo historického úvodu k článečku:
Dr. Čeněk Zíbrt vydal svou knihu “Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety” v roce 1917. Zdalipak bychom se my dnes zajímali o to, jak se snažili přežít naši předkové v krizových letech třeba 1925?
Nahlédněme do doby před více než dvěma sty lety a zamysleme se, zda bychom byli sami schopni se vyrovnat s bídou a hladem po katastrofální neúrodě, které zažívali lidé té doby v roce 1817…

Za námět a výživný materiál pro vznik článečku děkuji z hloubi srdce své milé přítelce Irence Haas 🙂

Světová krize 1929
Německo – lidé hledají uhlí v bahně.

Mouka z pejřových kořínků.

Dr. Č. Zíbrt: Česká kuchyně

Ačkoli kromobyčejné, ale zdravé jídlo dá se s pejřových (pýr) kořínků připravovati, jak tvrdí a návod podává podle cizích vzorů Kalina.
Majiť prý sice kořínky tyto zevnitř dřevnatou, ale velmi něžnou slupku, tak jako naše obilná zrna, ze kterých se nejvýbornější mouka připravuje, mají pro člověka nezáživnou slupku, která se ve mlýně jako otruby odlučuje. Pod touto něžnou kožičkou mají pejřové kořínky dřeň, sladce chutnající, z které se velmi záživná mouka připravuje.

Letní louka

Vykopanou pejř čili pejřavku vymyjeme čistě, necháme ji dříve na vzduchu ve stínu, pak v peci mírně vytopené dokonale vysušiti, pak se na řezačce, a není-li ji mnoho, nožem neb nůžkami na drobnou řezanku skrájí a opět suší.

Nyní dá se řezanka buď samotna, nebo s obilím do mlýna a z ní obdržíme zdravou mouku na chléb, aneb k dělání jiných moučných jídel.
Dáme-li pejřovou řezanku samotnou mleti, obdržíme z jedné měřice řezanky půl měřice mouky. Tato mouka má sice modravou barvu, ale co na tom, jen když dobře chutná, a tomu skutečně tak jest, když ze stejného množství pejřové a chlebové mouky chléb pečeme.
Ježto pejřová mouka velmi sladce chutná, přidejme pro toho, kdo to nerad má, více kvasu neb octa, soli a kminu. I ze dvou částí pejřové a z jedné části chlebové mouky obdržíme zdravý chléb.

Elymus repens – pýr plazivý

Chystáme-li mletí pejřové řezanky zároveň s obi-lím, musíme dle míry dvakrát i třikráte tolik ře-zanky jako obilí dáti; na příklad dvě i tři měřice ře-zanky pejřové a jeden díl obilí; pak obdržíme dvakrát tolik mouky jako obilí, a tudíž je to mouka o polovici lacinější a předce tak vydatná, jako stejné množství obilní mouky, tím způsobem jest i chléb o polovici lacinější.


Uzená masa i koření v E-shopu

Leave a Reply

HOME