Okurkový salát do sklenice

Okurkový salát do sklenice

Počet požadovaných porcí si upravte v tabulce.

SUROVINY

Porce/Kg/Litry10
Druh potravinmnožství
Okurky670 g
Sladká paprika4500 g
Rajčata670 g
Česnek0.7000000000000001 ks
Rostlinný olej80 ml
Ocet26.7 ml
Sůl16.599999999999998 g
Cukr80 g

Postup přípravy

30 minut

1. Připravte si všechny ingredience. Sterilizujte sklenice a víčka nad párou po dobu 20 minut.

2. Okurky dobře omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka. Slupku rajčat nařízněte napříč.

3. Rajčata blanšírujte ve vroucí vodě 30 sekund, poté je přendejte do studené vody a oloupejte.

4. Papriku zbavte semínek a nakrájejte na větší kousky.

5. Papriky a rajčata rozmixujte v mixéru.

6. Rajčatový a paprikový protlak dejte do hrnce, přidejte sůl, cukr, rostlinný olej a prolisovaný česnek.

7. Pyré přiveďte k varu a vařte 10 minut na středním plameni za stálého míchání.

8. Přidejte okurky, znovu přiveďte k varu a vařte dalších 5 minut, také za stálého míchání. Na konci přidejte ocet.

9. Horký salát dejte do sklenic, uzavřete víčka, otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout přikryté dekou.

10. Salát je báječný jako předkrm, nebo jen jako svačina.

Tip: zkuste experimentovat s kořením – česnek výtečně doplňuje oregano a nebo tymián.
Pro odvážné doporučím chilli floky (vločky) a nebo nadrobno posekané papričky Jalapeño, chuťově vynikající jsou nakládané ve vinném octu, které najdete v E-shopu.

Leave a Reply

HOME