Paštika z drůbežích jater (10 porcí)

Spotřeba surovin:

Druh potravinHrubá (g)Čistá (g)
Drůbeží játra500450
Vepřový bůček s kostí160128
Cibule4233,6
Husí nebo kachní sádlo škvařené5050
Vejce4040
Sůl1010
Paštikové koření (mletý pepř, nové koření, muškátový květ a oříšek, zázvor)11
Brandy (např. Stock brandy)1212
Smetana3535
Žampiony2019
Slanina5050
Hmotnost potravin828,6
Výrobní ztráty celkem288,6
Hmotnost hotového výrobku540
Hmotnost jedné porce54 g

Výrobní postup

  • Očištěná a odblaněná játra jemně umeleme se žemlí, rozmočenou v mléce připraveném ze sušeného mléka a vody. Přidáme prosátou mouku, koření, vejce, jemně strouhanou cibuli a vše vyšleháme. K vyšlehané játrové směsi přidáme jemně umleté, předem prosolené a proleželé vepřové maso, vypečené husí sádlo a šťávu a znovu vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme na kostky nakrájené pečené husí (kachní) maso. Promíchanou směsí plníme paštikové formy vymazané částí vypečeného husího sádla, uzavřeme je a paštiku táhneme v 80 °C nejdéle 2 hodiny. Paštiku necháme ve formách vychladnout, vyklopíme ji a balíme do hliníkové fólie.
  • Jemná směs z drůbežího a vepřového masa, vepřových a drůbežích jater a ostatních složek. Na řezu jsou mezi jemnou paštikovou směsí rozloženy drobnější kousky pečené drůbeže. Konzistence paštiky je přiměřeně pevná, výrobek je soudržný, bez větších vzduchových dutin. Vůně a chuť je lahodná, masová, jemně kořeněná a přiměřeně slaná.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.