Polévka kulajda

🍲 10149 Polévka kulajda — 10 porcí

Druh potravinhrubáčistá
sádlo škvařené100100
mouka hladká100100
vývar B, receptura č. 101012 7002 700
brambory700420
kmín22
smetana 12%200200
kopr nakládaný, bez nálevu5050
ocet100100
vejce (10 ks)400400

Hmotnost potravin: 4372 g
Výrobní ztráty celkem: 280 g
Množství hotové polévky: 3300 g


Výrobní postup:

  • Ze sádla a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně ½ hodiny.
  • Přidáme očištěné a na menší kostičky nakrájené brambory a kmín a vaříme dál, až se brambory uvaří.
  • Nakonec přilijeme smetanu, přidáme jemně nakrájený kopr, podle potřeby dochutíme solí a octem a krátce povaříme.
  • Zastřená vejce vkládáme do polévky při expedici.

Příprava zastřených vajec:
Do mírně osolené, okyselené vařící vody opatrně vyklepneme syrové vejce. Žloutek se nesmí roztrhnout a vejce při mírném varu částečně uvaříme tak, aby žloutek zůstal měkký.

Zastřená vejce se podávají „na objednávku“.

✨ Uzená masa i koření

Leave a Reply