Polévka zelná s klobásou

🍲 10141 Polévka zelná s klobásou — 10 porcí

Druh potravinhrubá (g)čistá (g)
zelí kysané800800
voda pitná2 5002 500
sádlo škvařené100100
cibule10085
paprika mletá sladká2020
houby sušené – směs1010
bobkový list0,10,1
pepř mletý11
vepřový bůček uzený5050
mouka hladká150150
smetana 12 %5050
česnek1513,5
sůl2020
klobása moravská200200
polévkové koření2020

Hmotnost potravin: 4 036,1 g
Ztráty celkem: 16,5 g
Množství hotové polévky včetně klobásy: 3 420 g

Výrobní postup (přepis):
Kysané zelí překrájíme, podle potřeby propláchneme vodou (je-li příliš kyselé) a zalijeme stanovenou dávkou vody. K zelí přidáme cibuli, jemně nakrájenou, osmaženou na sádle do růžova – zaprášenou paprikou (papriku mírně zpěníme), opláchnuté, na menší kousky nakrájené houby, bobkový list, mletý pepř, na drobné kostičky nakrájený bůček a vaříme asi ½ hodiny.

Částečně uvařené zelí zahustíme prosátou moukou, pečlivě rozmíchanou s dávkou smetany a trochou vlažného odvaru ze zelí, přidáme česnek, utřený se solí, a vaříme zvolna za občasného promíchání nejméně ½ hodiny. Před koncem varu přidáme klobásu nakrájenou na tenké plátky a polévku ještě krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením, popřípadě přisolíme.

✨ Uzená masa i koření

Leave a Reply