🥩 52408 – Salát z volských (hovězích) tlam (10 kg)

Originální český masitý salát ze šťavnatých plátků hovězí tlamy, zeleniny a pikantní olejo-octové zálivky. Netypická pochoutka, která překvapí svou chutí i sytostí!
Pro opravdové “fajnšmekry”.

Se salátem z volských tlam (tak se salát správně jmenuje) jsem se poprvé setkal v Hroznětíně v učení. Hovězí hlavy se speciálně upravovaly na export do Francie a psal se tehdy rok 1978.

📝 Suroviny (na 10 kg)

Druh potravinHrubá (g)Čistá (g)
hovězí tlama opařená (mulce)8 5007 225
dusitanová solící směs (praganda)2 0000
voda pitná1 0000
pepř celý100
okurky sterilované1 2001 080
paprika sterilovaná1 0001 000
cibule1 5001 200
ocet700700
cukr150150
worcester8080
olej500500
hořčičné semeno2020
pepř mletý2020
sůl100100

Hmotnost potravin: 12 075 g
Výrobní ztráty celkem: 2 075 g
Hmotnost hotového výrobku: 10 000 g


Postup

👨‍🍳 Postup

  1. Očištěné hovězí tlamy (mulce) vložte do studeného láku připraveného převařením solicí směsi a vody. Po dostatečném proležení v chladu (asi 5 dní) naložené mulce řádně vyperte v pitné vodě a uvařte je s celým pepřem do měkka (asi 4 až 5 hodin – podle stáří kusu).
  2. Doba varu závisí na stáří masa! Uvařené mulce ochlaďte a narovnejte do formy pro hezké plátky, nechte je do druhého dne vychladnout.
  3. Ztuhlé mulce nakrájejte na nářezovém stroji na tenké plátky. K nakrájenému masu přidejte nakrájené okurky, nudličky papriky a kolečka cibule.
  4. Vše zalijte směsí připravenou z octa, cukru, worcesteru, oleje, hořčičného semene, mletého pepře a soli.

✨ Charakteristika výrobku

Šťavnatý masitý salát z hrubších plátků hovězí tlamy narůžovělé barvy a nakrájenou zeleninou je ochucen olejo-octovou zálivkou s kořením a hořčičným semenem. Jednotlivé složky jsou rozlišitelné, salát má sytou masitou, ostrou a jemně nakyslou chuť, jemnou na skusu i při jemně měkčí konzistenci.
Salát je lahodný, přiměřeně slaný, kořeněný a příjemně sladkokyselý.

Leave a Reply