Sýrovo – salámová pomazánka

🥪 Sýrovo-salámová pomazánka z dávných časů

Vzpomínka na vojnu, pionýrské tábory nebo první byt s umakartem? Možná nevíme, co bylo včera k večeři – ale tuhle pomazánku si vybaví každý.
Dělala ji mamka, školní jídelna, na vojně byla koloritem. A byla super! Dnes si ji uděláme jen o chlup lepší.
Sýrovo-salámová klasika.

Není to žádná moderní pěna z ricotty s čedarem a vlašskými ořechy. Tenkrát nejlepší pomazánka pro chlapy. A pro holky, které to s nimi vydrží. Protože láska prochází žaludkem – i když je to jen krajíc chleba s pomazánkou.


Suroviny na 1 kg pomazánky:

  • Salám měkký (např. junior, gothaj, ale může být i turista) – 600 g
  • Máslo (případně pomazánkové) – 100 g
  • Tavený sýr – 300 g
  • Cibule čerstvá (jemně krájená) – 108 g
  • Pepř mletý – 1 g
  • Sůl – 2–3 g (podle chuti)

Postup:

  1. Salám oloupeme a jemně nameleme.
  2. Máslo necháme změknout a vyšleháme ho spolu s taveným sýrem do pěny, k vyšlehání do jemné pěny pomáhá několik lžic vroucí vody.
  3. Postupně přimícháváme salám a cibuli.
  4. Dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme a necháme vychladit.

Tip na podávání:

Podávejte s krajícem čerstvého chleba, kyselou okurkou a plátkem červené cibule. Může se zdát obyčejná, ale právě tyhle obyčejné věci se dnes hledají.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.