Vlašský salát

52116 – Vlašský salát (10 kg)

Tradiční český salát z vařených brambor, uzeniny a zeleniny v majonézové zálivce. Oblíbený jako svačina i na slavnostní stůl.

Pro opravdové znalce kantýn a bufetů osmdesátých let.

Suroviny

Druh potravinHrubá (g)Čistá (g)
brambory loupané3 9003 510
salám výrobní (lepší je šunkový, může být Junior)2 4002 200
okurky sterilované500500
celer sterilovaný200200
mrkev sterilovaná500500
hrášek sterilovaný500500
majonéza základní2 2002 200
hořčice100100
ocet100100
cukr100100
pepř mletý55
worcester100100
sůl100100

Hmotnost potravin: 10 265 g
Výrobní ztráty celkem: 265 g
Hmotnost hotového výrobku: 10 000 g


Postup

  1. Předem uvařené a dobře vychlazené brambory nakrájejte na kostičky.
  2. Přidejte oloupanou a na nudličky nakrájenou uzeninu, nakrájené okurky, celer, mrkev a okapaný hrášek.
  3. Vše promíchejte s majonézou ochucenou hořčicí, octem, cukrem, mletým pepřem, worcesterem a solí.

Charakteristika výrobku

Salát tvoří směs vařených brambor, uzeniny a zeleniny, vzájemně spojené ochucenou majonézou. Jednotlivé suroviny jsou zpravidla krájeny na pravidelné tvary, uzenina na nudličky, ostatní na kostičky. Salát má svěží, kyprý vzhled, jemnou vůni, přiměřenou slanost a příjemně sladkokyselou chuť. Konzistence je jemně měkká, zelenina může být i tužší.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.