🐇 51708 – Zaječí paštika (10 kg)

Ingredience

Druh potravinHrubá (g)Čistá (g)
zajíc vcelku bez kůže6 0003 000
cibule1 000800
sádlo škvařené1 0001 000
sůl160160
bobkový list, pepř celý, nové koření celé2020
víno červené500500
vepřový bůček s kostí3 0002 400
vepřová játra1 000950
pepř mletý55
nové koření mleté55
vejce400400
mouka hladká300300
mléko sušené odstředěné100100
voda pitná do sušeného mléka900900
slanina1 5001 500
olej na vymazání tvořítek250250
hliníková fólie7070

Hmotnost potravin: 11 640 g
Výrobní ztráty celkem: 1 640 g
Hmotnost hotového výrobku: 10 000 g


Výrobní postup

● Očištěného zajíce vykostíme, maso opereme ve studené vodě, rozkrájíme na malé kousky a vložíme na drobně nakrájenou cibuli, slabě osmaženou na sádle. K masu přidáme trochu soli a divokého koření a za stálého míchání maso podusíme ve vlastní šťávě asi 15 až 20 minut. Před koncem dušení přidáme víno.

● Vepřový bůček zbavený kostí a kůže nakrájíme, prosolíme a necháme v chladu asi 24 hodin odležet. Vepřová játra očistíme, odblaníme, jemně umeleme, přidáme mleté koření, vejce, prosátou mouku. Za postupného přilévání mléka, které si připravíme ze sušeného mléka a vody, směs vyšleháme. K vyšlehaným játrům přidáme jemně umleté zasolené vepřové maso a znovu vše promícháme. Zcela nakonec vmícháme do směsi drobné kostičky nakrájenou slaninu.
Vymíchanou směs plníme olejem vymazaná paštiková tvořítka. Dobře je uzavřeme a směs táhneme v 80 °C asi 1,5 hodiny. Paštiku po vychladnutí vyklopíme a zabalíme do hliníkové fólie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.