Řekněte sýr

Více než 7 tisíc let do minulosti sahá výroba sýrů a nejstarší nálezy se objevují v Chorvatsku.

Projděme se společně báječným světem sýrů…

Více než 7 tisíc let do minulosti sahá výroba sýrů a nejstarší nálezy se objevují v Chorvatsku. Archeologové objevili až 47 keramických fragmentů se stopami mléčných tuků, masa, ryb a mastných kyselin spojených s kvašením mléka. V současné době existuje na světě více než 2 000 druhů sýrů. Vyrábí se převážně z kozího, kravského, ovčího, kobylího a velbloudího mléka.

  • Italský parmazán
  • Foto: Global Look Press/Reinhard, H.

Sýry se nevyrábí jen z mléka – některé druhy se vyrábějí z telecích nebo vepřových jater, ze zakysané smetany a cukru s ledem, z kaseinu a sóji, z hrachu. Na obrázku: sýry vyrobené v Německu na ovčí farmě Palmzin. Farma, založená v roce 2012, vyrábí sýry z ovčího mléka každý den.

  • Ovčí sýry
  • Foto: Global Look Press/Jens Büttner

Zrání sýra trvá od několika týdnů až po několik let, v závislosti na druhu. Některé sýry se skladují v místnosti se specifickou teplotou a vlhkostí. Na obrázku: Výroba sýrů v údolí Penas v Bolívii

  • Výroba sýrů v údolí Penas v Bolívii
  • Foto: Global Look Press/Florian Knopp

Charles de Gaulle jednou o Francii prohlásil: “Jak by bylo možné vládnout zemi s 246 druhy sýrů!”
V dnešní době existuje mnohem více francouzských sýrů a říká se, že ani Francouzi neznají přesný počet druhů.
Sýr je pro Francouze zdrojem národní hrdosti a symbolem země. Na fotografii: sýr vyrobený ve francouzském městě Saint-Aubin.

  • Francouzský sýr ze Saint-Aubin
  • Foto: Global Look Press/Paul Williams – Funkystock

Uzený sýr „Čečil“ je národní arménský pokrm. Jedná se o sýr v solném nálevu, který má tvar vláknitých nití svázaných do svazku. „Čečil“ je zvláště ceněn pro svou ruční výrobu.

  • Arménský Uzený sýr „Čečil“
  • Foto: Global Look Press/Ferhat Uludaglar

Feta je národní řecký sýr. Vyrábí se z ovčího mléka s přídavkem kozího mléka.
„Feta“ je oblíbená ve všech středomořských zemích a je nezbytnou ingrediencí světoznámého řeckého salátu.

  • Řecká FETA
  • Foto: Global Look Press/gourmet-vision

Národní pokrm švýcarské kuchyně, fondue, se připravuje ze směsi sýrů. Věří se, že Fondue objevili švýcarští pastýři, kteří při cestě horami házeli zbytky sýra do hrnce, zahřívali ho na ohni a namáčeli do něj kousky chleba.

  • Švýcarské FONDUE
  • Foto: Global Look Press/Creative studio Heinemann

Tradiční anglický sýr s modrou plísní Stilton se vyrábí z pasterovaného kravského mléka. Angličané zapíjejí Stilton portským vínem a tradičně se podává i během vánočního jídla.
Stiltonem se mohou nazývat pouze sýry vyrobené v hrabstvích Derbyshire, Leicestershire a Nottinghamshire.

  • Anglický STILTON
  • Foto: Global Look Press/Paul Williams

Banon je měkký francouzský sýr vyrobený z kozího mléka. Tradičně se balí do kaštanových listů, které zachovávají jeho vlhkost a dodávají mu jedinečnou chuť i vůni.

  • Francouzský sýr BANON
  • Foto: Global Look Press/Paul Williams – Funkystock

Mozzarella je slavný italský měkký sýr.
Klasická „Mozzarella“ se vyrábí z buvolího mléka, ačkoli je často k dostání i „Mozzarella“ z kravského mléka. Tento sýr se používá především do pizzy. „Mozzarella“ je také ingrediencí pro další slavné národní italské pokrmy: calzone a caprese.

  • MOZZARELLA se sušenými rajčaty- pýcha Itálie
  • Foto: Global Look Press/Paul Williams – Funkystock

Uzená masa i koření v E-shopu

Leave a Reply

HOME