Ještě jednou špekáčky

🐷 Historie špekáčku – klenotu československých uzenin 🔥

Špekáček. Jednoduchý název, silná tradice. 💪 Patří mezi ty české lahůdky, které voní dřevem z ohně, připomínají výlety pod stan i opékání s dědou za chalupou. První zmínky o něm sahají až k Jubilejní zemské výstavě v Praze v roce 1891, kde si získal přízeň jak návštěvníků, tak řezníků. Od té doby prošel vývojem, ale jeho srdce – kvalitní maso a špek – zůstává. ❤️


📏 Normy a složení podle ČSN

Aby byl špekáček špekáčkem, musel splnit přesnou recepturu. Ta nejznámější – ČSN 57 7115 z roku 1977 – definovala složení i postup:

🧂 Surovina Množství (na 100 kg hotového výrobku)
Hovězí maso HPV solené 35,50 kg
Vepřové maso VVsk solené  20,40 kg
Maso z hovězích hlav solené – na jemno  3,0 kg
Vepřové kůže solené – na jemno 1,50 kg
Hřbetní sádlo – na vložku 27,0 kg
Dusitanová solící směs 0,245 kg
Sladká paprika 0,22 kg
Černý pepř 0,16 kg
Česnek (granule) 0,09 kg
Muškátový ořech 0,03 kg
Pšeničná mouka hrubá 3,20 kg
Voda – led 19,01  l
Hovězí kroužková střeva 123 m

🔧 Postup: HPV, vepřové kůže a maso z hovězích hlav rozmělníme v kutru se solící směsí a s částí vody na jemno, přidáme koření, mouku a zbytek vody. Vmícháme VVsk a vše rozmělníme na jemnou pojivou spojku.

Do spojky přidáme hřbetní sádlo a rozkutrujeme ho na velikost asi 8 mm.

Dílo plníme do hovězích kroužkových střev. Jednotlivé kusy o hmotnosti 58 až 75 g oddělujeme vázáním nebo sponováním. Naražené výrobky v souvislém pramenu navěsíme na udírenské hole, zaudíme horkým kouřem do zlatohnědé barvy a dovařujeme ve vodě či v páře. Dovařujeme 20–40 minut při teplotě 72 až 75 °C. Tepelně opracované výrobky osušíme a vychladíme. Hmotnost špekáčku je 50 až 65 g. Dle ČSN 577115.


📜 Dobové etikety & vůně minulosti

Dobový špekáček – etiketa
Ilustrační etiketa ze 70. let. Designy tehdy říkaly: uvnitř kvalita, venku hrdost. 🎖️


💬 Malý buřt s velkým srdcem

Špekáček není jen uzenina. Je to vzpomínka. Na tábory, výlety, první puchýře i táborákové lásky. Na vůni kouře a chleba z batohu. Pokud chcete něco víc než jen kus masa – kupujte srdcem.


🔎 Chcete zkusit vyrobit špekáčky doma?
Suroviny najdete v e-shopu a připravte si špekáček tak, jak ho znali vaši (pra)rodiče.


📌 Zanechte nám v komentáři svůj nejhezčí zážitek se špekáčkem! 🧡

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *