Kvíz – o koření

K

oření jsou aromatické části rostlin používané pro dochucení jídel.
Do Evropy putovalo po staletí, nejprve námořními a karavanními cestami z Asie a Ameriky, a později ovládáním koloniálního obchodu Evropou, zejména díky aktivitám Portugalců, Holanďanů a Angličanů.

Největšími producenty koření jsou dnes země jako Indie, Indonésie, a v případě nového koření také Jamajka a Mexiko. V historii také hrál klíčovou roli Zanzibar. 

  • Koření a byliny

Co je to vlastně koření a kde se bere?

  • Koření jsou sušené nebo čerstvé části rostlin (semena, kůra, plody, kořeny, květy), které se používají k vylepšení chutí, vůní a často i ke konzervaci a uchování pokrmů.
  • Má výraznou chuť i aroma, podporuje trávení a chuť k jídlu.

Kdo jsou největší producenti koření?
Asie je hlavním zdrojem mnoha druhů koření, jako jsou pepř, hřebíček, muškátový oříšek a skořice, Indie a Indonésie byly a jsou klíčovými producenty cenných kořenících rostlin. 

Zanzibar se dodnes nazývá „Ostrov koření“ pro pěstování hřebíčku, muškátového ořechu, pepře a skořice.
Ze Střední Ameriky pochází nového koření, které se pěstuje zejména na Jamajce a v Mexiku. 

  • Hovězí pečeně s bylinkami

Kudy a jak se koření dostávalo do Evropy?

Ve Starověku a středověku se koření jako pepř do Evropy dostávalo karavanními cestami a námořními trasami z Asie.
V období kolonialismu, od 16. a 17. století se koření stalo součástí koloniálního obchodu.
Evropské mocnosti jako Portugalsko, Španělsko, Nizozemsko a Anglie ovládly obchod s kořením založením kolonií v Asii a na Indonéských ostrovech, což přineslo Evropě značné bohatství. 
Antverpy se staly centrem obchodu. V belgických Antverpách se koření z těchto kolonií dále rozváželo po celé Evropě, říčními loděmi nebo po souši.


A schválně 🙂 – co všechno víte o koření?

 

Výsledky

HD Quiz powered by harmonic design

#1. Černý pepř je:

Ze stejné rostliny jako bílý pepř

#2. Krokus (Šafrán setý – Crocus sativus) se používá k výrobě jednoho z nejdražších koření – šafránu. Co se používá k jeho přípravě?

Čnělky neboli nitky – sušené blizny Šafránu setého.

#3. Jaká rostlina je na fotografii?

Na obrázku je vanilovník plocholistý (Vanilla planifolia), známý také jako vanilka pravá nebo vanilka plocholistá.

#4. Ve které zemi je paprika nejpopulárnější a nejkvalitnější?

Samozřejmě Maďarsko

#5. Jaké koření se v Řecku používá k výrobě alkoholického nápoje ouzo?

Používá se různé koření, ale zásadní je právě anýz

#6. Kdo je světovým lídrem ve výrobě koření?

Lídrem v produkci koření je Indie. Indie je významným světovým producentem mnoha druhů koření, včetně pepře, kmínu, kardamomu a kurkumy, a je domovem bohaté tradice používání koření v kuchyni. Koření se v Indii často kombinuje do směsí zvaných “masala”, jako je garam masala, která dodává indickým jídlům jejich charakteristické aroma a chuť. Indie je také největším světovým exportérem římského kmínu. 

#7. Jaké koření se získává z pimentovníku pravého / lékařského (Pimenta dioica / Pimenta officinalis) na obrázku?

Nové koření jsou sušené plody tropického stromu pimentovníku pravého, pocházejícího z Karibiku. Má komplexní chuť a vůni, která připomíná kombinaci hřebíčku, skořice, muškátového oříšku a pepře. Využívá se k dochucení polévek, omáček, marinád, masa, zvěřiny i sladkého pečiva a kompotů. Získalo svůj název, protože se do Evropy dostalo později a pro své všestranné aroma je v angličtině nazýváno „allspice“ (všehochuť)

#8. Koření jsou často semena rostlin. Které z následujících koření není ze semen?

Hřebíček je sušený květový zárodek tropického stromu hřebíčkovce kořenného (Syzygium aromaticum), který je ceněn jako aromatické koření i léčivka. Používá se do sladkých i slaných jídel, například do kompotů, punče, cukroví a masových pokrmů. Jeho hlavní složkou je eugenol, který mu dodává charakteristickou vůni a chuť, a má i antiseptické a analgetické vlastnosti využívané například v zubním lékařství. 

#9. Co se měří pomocí Scovilleovy stupnice?

Scovilleova stupnice je systém, který hodnotí pálivost paprik a chilli papriček, a to podle obsahu látky zvané kapsaicin, která způsobuje pocit pálení v ústech. Měrnou jednotkou je Scovilleova jednotka pálivosti (SHU).
Stupnici zavedl americký chemik Wilbur Scoville v roce 1912 a původně měřila pálivost ředěním vzorku vodou, dokud nebyl pocit pálení pro ochutnávače neznatelný.
V současnosti se pro přesnější měření používají analytické metody jako vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), které měří koncentraci kapsaicinu.

#10. Která země nepatří mezi tři největší producenty hořčice?

Největším světovým producentem hořčičných semen je Kanada, která je největším exportérem hořčičných semen na světě, zejména hnědých a černých druhů, které se používají pro výrobu hořčice.
Německo sice pěstuje a zpracovává hořčici, nicméně nepatří mezi tyto největší producenty.

Předchozí
A jaké jsou správné odpovědi? ►►►

Leave a Reply

HOME