Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Co by byl Štědrý večer bez bramborového salátu! A nejen Štědrý večer – k české kuchyni prostě bramborový salát patří a každá rodina má svůj osvědčený recept.
Stejně tak tomu bylo i u nás, kdy salát každoročně připravovala maminka – mimochodem skvělý salát! Moje maminka je ovšem Vlastina, a tak každý rok, na svůj svátek (23. prosince), stála v kuchyni a dělala kotel salátu.
Před pár lety jsem se rozhodla ujmout se vesla, dopřát mamince klidný svátek a dala jsem si za cíl zkusit rodinný recept trumfnout.
Bylo mi jasné, že na štědrovečerním stole musí přistát něco opravdu výjimečného – mana nebeská, jinak mě čeká nelítostná kritika.
Po porovnání nespočtu receptů jsem nakonec stmelila dohromady tento a považuji ho s převahou za ten nejlepší.
Uznávám, pokud máte rádi rychlou přípravu, není to nic pro vás – ale pokud je pro vás nejdůležitější výsledná chuť, voilà:
Crème de la Crème mezi bramborovými saláty.
1 kg den předem vařených a oloupaných brambor
3 vařená vejce
2 středně velké mrkve, uvařené v osolené vodě
2 velké stonky řapíkatého celeru
1 větší červená cibule
5 lžic mraženého hrášku (lze i sterilovaný)
3 velké šalotky
3 lahůdkové nakládané cibulky
3 středně velké sterilované okurky
1 velká červená kapie nakládaná (ideálně nudličky – paprikový salát)
1 jablko
2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice
250 ml majonézy
1 lžička medu
Sůl a bílý pepř dle chuti
Veškerou zeleninu a cibulky nakrájejte na drobné kostičky, šalotku klidně na jemná kolečka.
Brambory a vejce protlačte přes mřížku nebo nakrájejte na kostičky.
Nakonec přidejte jablko, majonézu, hořčici, lžičku medu, sůl a pepř.
Vše jemně, ale důkladně promíchejte.
Nechte přes noc rozležet v lednici.
A nebojte se – i tradiční recept může mít nový šmrnc, když do něj dáte srdce. ❤️🥔